BLOG
Lipsa de ordine crează exponențial dezordine
Există un cumul de factori vinovat pentru haosul generalizat din București și al cărui rezultat final este, inevitabil, blocarea totală a traficului.
Haosul acesta duce deseori inclusiv la accidente mortale iar în cazul unor evenimente majore precum cutremure, explozii sau terorism, accesul mașinilor de intervenție, ambulanțe și pompieri este imposibil de realizat către obiectivele afectate și/sau spitale și alte instituții de siguranță națională.
Toate marile orașe s-au confruntat de-a lungul anilor cu aceleași probleme, dar s-au luat măsuri. În America, în anii ’80, a apărut cartea “Prețul exorbitant al parcării gratuite” (autor Donald Shoup) care a făcut ca politicile de Planificare Urbană să reglementeze toate spațiile de parcări stradale și crearea de parcări în afara străzii. Capitalele europene s-au confruntat cu aceste probleme în anii ’90, însă au reușit să creeze ordinea necesară pentru siguranța pietonilor și o mobilitate cât de cât normală, numai cu măsuri drastice și punitive.
Spre exemplu la Londra, o metropolă cu o vechime de peste 1.100 de ani, traficul nu se blochează, cu toată afluența a peste 1.000.000 de vizitatori per weekend (estimare adăugată populației autohtone). Toată lumea poate circula cu mijloacele de transport în comun: autobuze, metro sau taxi, fără să existe blocaje majore.
Pentru București, Consiliul General al Capitalei a aprobat în 2008 strategia parcărilor și regulamentul aferent acesteia în care erau prevăzute o serie de măsuri printre care crearea a aproximativ 90.000 de locuri parcare în afara străzii. Din păcate, a fost realizată doar o singură parcare subterana printr-o procedură de concesiune de lucrări.
În ultimii ani, Bucureștiul s-a dezvoltat foarte mult dar, din nou, planificarea urbană nu a fost și nu este la nivelul de dezvoltare intensivă. Au apărut cartiere întregi, rezidențiale sau de birouri, fără o infrastructură rutieră adaptată, fără parcări publice. Un astfel de exemplu este zona de nord, platforma Pipera, unde s-au dezvoltat peste 500.000m2 de birouri, iar pe Bd. Dimitrie Pompei și străzile adiacente nu se poate circula din cauza mașinilor parcate ilegal. În prezent, după informațiile furnizate de compania Parking Bucuresti, acestia gestionează între 5.000 și 7.000 de locuri de parcare cu plată, neexistând o evidenta exacta a numarului de parcari controlate sau necontrolate pe carosabil (on street).
Ce este de făcut
Urmând exemplul deja implementat în marile orașe, organizarea locurilor de parcare stradale ar trebui să includă cel puțin următoarele zone:
În zonele Roșu și Albastru, parcările stradale trebuie să fie completate cu parcări în afara străzii, subterane sau supraterane în funcție de locațiile identificate. Investițiile pot fi făcute de către autoritățile competente si/sau de către operatori privați prin concesiune de lucrări și cu plata unei redevențe anuale.
În zonele exclusiv rezidențiale se pot face parcări de proximitate, parter și maxim 2 niveluri, îmbrăcate în iederă și cu sisteme CO2 neutru, pentru a concentra un număr de câteva zeci de mașini și eliberarea aleilor și carosabilului. Ca exemplu, o parcare pentru 150 de mașini eliberează 1 km de carosabil, o parcare de 300 de locuri, eliberează 2 km de carosabil etc.
Nu există o inventariere exactă a tuturor locurilor de parcare, dar fizic nu pot fi făcute 1.500.000 de locuri de parcare, respectiv câte un loc pentru fiecare mașină din București. Însă, cu o gestionare coerentă și prin implementarea și reglementarea locurilor de parcare stradale și prin urmărirea acestei activități, respectiv controlând și aplicând măsurile punitive se va ajunge la o ameliorare substanțială a traficului, a scăderii nivelului de poluare și a creșterii nivelului de calitate a vieții.
O planificare urbană coerentă de parcări în afara străzii, gestionarea eficientă a unor parcari de tip “Park & Ride” și eliminarea completă a parcărilor ilegale vor face ca Bucureștiul să poată respira din nou. O gestiune corectă și o politică unitară pot genera pentru autorități venituri de câteva zeci de milioane de euro pe an. Ceea ce înseamnă că se vor putea face, de exemplu, 3 pasaje subterane pe an și evident o soluționare a problemelor de trafic și mobilitate.
Cezar Ionescu
Director Dezvoltare de Proiecte
CERTION Property Developers